Geld besparen op boeken

Lezen is leuk. Het is een ontspannende bezigheid voor heel veel mensen. Maar helaas zijn boeken ook schrikbarend duur.


Daarom geven wij hier wat tips waarbij je heel veel geld kunt besparen op boeken. Het is namelijk helemaal niet nodig om boeken van een paar tientjes te kopen die je in één weekend uitleest.

Koop je boeken goedkoop

Boeken zijn in Nederland gebonden aan een vaste boekenprijs. Dat betekent dat je boeken nooit goedkoper dan de 'adviesverkoopprijs' kunt kopen. Leuk voor schrijvers, boekhandels en uitgevers, maar heel akelig voor ons als lezers en kopers. De boekhandel en sites als Bol.com mogen boeken eenvoudigweg niet met korting verkopen. Een boek kost dus overal exact even duur.

Na een jaar mag de uitgever echter de vaste boekenprijs laten vervallen. Oudere boeken kunnen dus wel goedkoper zijn, al zijn de uitgevers daar niet zo happig op. Voordelige oudere boeken zijn te vinden bij boeken outlets maar sommige online boekwinkels hebben ook een afdeling met afgeprijsde boeken.

Koop je boeken tweedehands

Ook voor tweedehands boeken geldt de vaste boekenprijs niet. Bovendien zijn tweedehandsboeken veel goedkoper dan afgeprijsde nieuwe boeken. Tweedehandsboeken vind je op boekenmarkten en braderieën maar ook op internet. Kijk maar bij online tweedehands boeken kopen.

Koop ebooks

Ook ebooks (elektronische boeken) hebben geen vaste boekenprijs en zijn goedkoper dan papieren uitgaven. Je kunt ze lezen op een e-book reader maar ook op een computer of tablet. Bijna alle belangrijke boeken komen tegenwoordig ook als ebook uit. Er zijn Nederlandse online boekwinkels met meer dan 15.000 ebooks in het aanbod. Kijk hier voor meer informatie.

Wordt lid van een boekenclub

Wordt lid van een boekenclub en je kunt tot tientallen procenten besparen op actuele boeken. Je moet dan per kwartaal wel minimaal één boek uit een selectie boeken bestellen. Zo'n boekenclub levert alleen echt voordeel op als je toch al heel regelmatig boeken besteld. Kijk hier voor boekenclubs.

Ga naar een bibliotheek

Of breng een bezoek aan de plaatselijke bibliotheek en neem een abonnement. De boeken mag je helaas niet houden, alleen een paar weken vasthouden, maar het is wel een manier om goedkoop veel boeken te lezen.