Geld besparen op een advocaat

Het makkelijkst kun je geld besparen op een advocaat door er geen te nemen. Probeer een conflict altijd eerst anders op te lossen. Als je niet naar de rechter hoeft bespaart je dat heel veel geld.


Maar soms ontkom je er niet aan. Bijvoorbeeld bij een echtscheiding of als een andere partij je voor de rechter daagt. Dan is het zaak een advocaat te nemen die zijn werk wel goed doet maar niet te veel geld kost.

Het uurtarief van een advocaat bedraagt gemiddeld zo'n 180 euro. Dat zijn verschrikkelijke bedragen. Maar vaak kan het goedkoper, of je kunt een gratis advocaat krijgen. Hieronder de mogelijkheden om geld te besparen op een advocaat.

Het vinden van een goede advocaat

Het begint natuurlijk allemaal met het vinden van een goede advocaat met een acceptabel uurtarief. Geschikte advocaten vind je via Advocaten Vergelijken. Daar geeft je op in welke regio je een advocaat zoekt, wat voor advocaat je wilt hebben en je geeft wat relevante informatie op en vervolgens krijg je offertes van meerdere geschikte advocaten. Hieruit kun je één of meer advocaten kiezen om te benaderen.

Een gratis advocaat

Heb je een laag of niet al te hoog inkomen, en niet al te veel geld op de bank. Dan is de kans groot dat je de kosten van je advocaat niet zelf hoeft te  betalen. Of je hiervoor in aanmerking komt bespreek je normaal gesproken tijdens een intake-gesprek bij de advocaat. Vaak zijn deze eerste gesprekken gratis.

Advocaat tegen een vast bedrag

Steeds vaker rekenen advocaten een vast bedrag voor hun hulp. Bijvoorbeeld bij standaard procedures als een echtscheiding is dit regelmatig het geval. De kosten zijn vaak spectaculair laag ('scheiden voor een paar honderd euro'). Voor dat geld regelt de advocaat de formaliteiten maar er is geen ruimte voor advies en persoonlijke inbreng. Beide partijen moeten meewerken en genoegen nemen met standaard documenten zoals (bij echtscheiding) een standaard ouderschapsplan en een standaard convenant. De superlage prijzen zijn een lokkertje, want deze standaard oplossingen zijn zelden acceptabel.

Een advocaat tegen een vast bedrag met persoonlijke inbreng kan wel, maar zal duurder zijn dan de geadverteerde stuntprijzen. Het grootste voordeel is dat je voor de procedure van start gaat al weet wat de advocaat kosten gaat en niet wordt geconfronteerd met extra kosten als de tegenpartij de zaak rekt. Maak hierover wel goede afspraken met de advocaat.

Meerkosten advocaat

Of je nu voor een vast bedrag of voor een uurtarief gaat, laat je goed informeren welke kosten je nog meer kan verwachten. Naast het uurtarief kan een advocaat kantoorkosten berekenen, is het bedrag wat genoemd wordt inclusief of exclusief BTW (dat scheelt toch 21%!), ook de rechtbank zal geld vragen als je zelf een procedure opstart en ook het aanvragen van officiele stukken zoals uittreksels bevolkingsregister kan nodig zijn, en ook dat kost geld.

Kortom, goede offertes zijn nodig voor je met een advocaat is zee gaat. Het kan je honderden of zelfs wel duizenden euro's besparen. Kijk op Advocaten Vergelijken voor deze offertes.