Printerinkt en andere printkosten besparen

Printerinkt is (heel) duur. Daarom kan je veel geld besparen op inkt voor de printer. In aanschaf, maar ook in gebruik. Hier de tips voor besparen op de printkosten.


Geld besparen op de printkosten kan op veel manieren. Door de inkt goedkoop te kopen, maar ook door voor de juiste printer te kiezen of door verstandig te printen.

Tip 1: Koop je printerinkt goedkoop online

Koop je nog steeds je printerinkt (inktcartridges of toners) bij de lokale boekwinkel, kantoorboekhandel, computershop of printerinkt-specialist? Dat is zonde van het geld!

Er zijn namelijk online tal van prijsvechters in printerinkt. En die kunnen alleen hun inkt verkopen als ze goedkoper zijn dan hun concurrenten. Prijzen zijn online immers heel doorzichtig, dus een te dure aanbieder prijst zich onmiddellijk uit de markt.

Kijk vooral eens bij onderstaande goedkope online aanbieders van printerinkt. Bij deze webshops koop je printerinkt heel goedkoop.


Tip 2: Maak gebruik van aanbiedingen van huismerk printerinkt

De officiële printerinkt, van printerfabrikanten als HP, Canon, Lexmark, Brother e.a. is helemaal duur. Je kan veel geld besparen door niet te kiezen voor de officiële inkt maar van printerinkt van de huismerken van bovenstaande winkels. De meeste van deze winkels verkopen huismerk inkt die veel goedkoper is dan de officiële inkt.

De printerfabrikanten sputteren vaak tegen. Dat is niet verwonderlijk want deze verdienen veel meer geld aan hun printerinkt dan aan de printers zelf. De goedkope printerinkt van bovenstaande beste goedkope aanbieders werkt echter prima op de printers waarvoor je bedoeld zijn (geef bij deze winkels het type van je printer op en je ziet precies welke inkt voor jou printer geschikt is.

Het prijsverschil tussen officiële printerinkt en huismerk printerinkt is vaak nog groter dan het lijkt omdat je met de huismerk inkt vaak meer kunt printen. 

Kijk bij bovenstaande winkels wat hun goedkope eigen merk printerinkt kost.

Tip 3: Denk eens aan een inkttank printer


Inktcartridges van inkjetprinters zijn dus heel duur. Maar er is tegenwoordig een goedkoop alternatief in de vorm van een inkttank printer. Deze printer zijn vergelijkbaar met een inkjet printer, maar ze gebruiken geen cartridges maar inkt uit een tank die je in een fles koopt.

Met een deze printerinkt uit flessen kun je jarenlang printen, en het gekke is, deze printer inkt is veel goedkoper. Je geeft op jaarbasis nog maar een fractie uit van de printkosten van een inkjet printer.

Epson inkttank printer

Epson EcoTank inkttank printerNadeel is dat de prijs van een inktank printer hoger is, maar de inkt kosten nemen zo sterk af dat de meerprijs in korte tijd is terugverdiend.

De gebruikskosten zijn zo laag dat het voor iemand die regelmatig print zelfs interessant is om zijn huidige (nog goed werkende) inkjet printer af te danken en te vervangen door een inkttank printer.

Voorbeelden van inkttank printers zijn de Epson EcoTank printer, de HP Smart Tank printer en de Canon MegaTank printer. Wil je weten wat momenteel de beste inkttank printer is? Kijk hier onder voor de beste inkttank printer uit de test.


Tip 4: Print niet zelf je foto's

Zelf je digitale foto's printen is erg verleidelijk, maar het printen van een foto kost een massa inkt. En je weet hoe duur printerinkt is! Een stapeltje foto's en je inkcartridge is leeg. Per foto kost zo'n printje een waanzinnig hoog bedrag.

Laat je foto's professioneel printen. Dat scheelt je enorm veel geld. Vooral als je het opspaart en meerdere foto's via een online service laat printer. Maar zelfs in de copy shop ben je goedkoper uit dan dat je zelf print. En de kwaliteit van de foto's is beter. 

Hieronder vind je meer informatie en prijzen.

Tip 5: Bespaar op de kwaliteit van je prints

Zakelijke correspondentie moet netjes zijn. En dat geldt ook voor bijvoorbeeld een scriptie. Maar bij het meeste printwerk wat je doet is de kwaliteit van het printje helemaal niet zo belangrijk. Een boodschappen lijstje, een opzegbrief naar de krant, een eerste versie van een verslag dat je op papier wilt kunnen lezen. Vaak kan daarbij de kwaliteit heus wat minder.

Heb je een printer waarbij je de printkwaliteit kan instellen? Zet die dan wat lager (bijvoorbeeld op "draft"). De letters zijn dan minder mooi maar dat komt omdat er veel minder inkt gebruikt wordt. Maar ook in lage kwaliteit is een print nog steeds prima leesbaar. Je kunt enorm veel op de printkosten besparen als je de kwaliteit laag zet als dat mogelijk is.

Hetzelfde geldt voor printen in kleur. Een kladje kan je ook in zwart wit printen. Dat geldt ook voor een toegangsticket (die vaak kleurige foto's bevatten die helemaal niet nodig zijn) of voor een schermprint van een website. Printen in zwart is goedkoper dan printen in kleur. Print dus alleen in kleur als dat nodig is.

Met deze tips kun je veel geld besparen op je printerinkt en andere printkosten.

(C) Alle teksten: van Rijswijk Content=King. Mogelijk gemaakt door Blogger.